Wees zuinig op wetenschap

Wees zuinig op wetenschap

trend 5 duits

De 13e eeuwse filosoof  Thomas van Aquino observeerde dat het kleine gelijk  het doorgaans wint van van het grote gelijk. En hij had gelijk. Rust en focus op dit ‘grote gelijk’ in de Academia is een steeds grotere uitdaging. Helemaal in een gehypte, managementgedreven, targetgestuurde onderwijs- en onderzoekswereld, met ICT als big accelerator.

Waar gaat het op de langere termijn heen met ICT en onderwijs en onderzoek? Dat is wat mij betreft nog onduidelijk. Het lijkt wel alsof ICT en internet alle zekerheden wegspoelen, wetenschappelijke voor-webse conventies onder druk zetten en van onze onderwijsinstellingen vooral stempelmachines maken van elders verworven kennis. Tegelijkertijd dwingt internet tot wetenschap 2.0 en tot opnieuw uitvinden wat wel en niet werkt. Gelukkig maken steeds meer mensen de keuze om dit uit te vinden, ondanks de snelheid van alledag.

Wat zijn de toekomstige skills? Hoe voorkomen we dat onderzoekers tegelijkertijd ondernemers moeten zijn en daarmee van hun doel afdrijven? Hoe behouden we geduld voor nauwkeurig, langdurig en diepgaand onderzoek waar nu alleen fresh content waarde lijkt te hebben? Hoe vermijdt de academicus de positie van ‘slim edoch irrelevant’ in deze voortrazende wereld? Hoe zorgen we dat de Google’s, Harvard’s en IBM’s niet het hele onderwijs overnemen en zo hun ideologisch monopolie vergroten?

Handhaven van het academisch ideaal in deze fast moving world by ICT, in het spanningsveld tussen ideologie en begrip en stabiliteit en beweging, is een politieke opgave van formaat.

Ik hoop dat u dit ideaal trouw blijft.

Bron:

http://www.surf.nl/binaries/content/assets/surf/nl/kennisbank/2013/SURF_Magazine_SURF03_september_2013.pdf  p 9.

Noten:

Wie neugierig muss Wissenschaft sein? (in) Kultur und Management,1504, Nr 100, april 2015, Seite 49

4 Comments

 1. Maarten Schneider December 6, 2013 2:11 pm  Reply

  Frans,

  kon het niet laten om te beginnen met lezen van je blogs. Deze is heel interessant en ik hoop de anderen ook.
  Ik hoop dat Wetenschap 2.0 ook betekent dat wetenschappers door moderne communicatiemiddelen van hun eilanden af komen en we niet wereld wijd duizenden onderzoekers hebben die zich gedragen als goudzoekers, allen voor zich op zoek naar die ene grote wetenschappelijke ontdekking die hen wereld beroemd kan maken, maar meer teamplayers die elkaar informeren en helpen om zo de mensheid veel sneller te helpen aan nieuwe ontdekkingen, bijv nieuwe medicijnen en medische behandelingen.
  Het opzij schuiven van persoonlijke trots en commercieel gewin, zou onze wereld miljarfen aan onderzoeksgeld kunnen schelen en ons met de collectebus binnengebrachte Euro’s een veel beter ROI hebben gegeven. Ik kan niet wachten tot wetenschappers veel meer leren van en samenwerken met collega’s waar ook dan in de wereld.
  vr groet, Maarten

  • Frans van der Reep April 14, 2015 11:34 am  Reply

   Ik hoop het ook Maarten dat wetenschappers meer gaan samenwerken in het deel van wetenschap dat ik kan overzien. Wat ik nu veel zie is dat een onderwerp oemeleboep met een body of knowledge gewoon herdoopt wordt tot iemelebiep en dat we gewoon opnieuw beginnen zonder ons iets van oemeleboep aan te trekken. Heel bijzonder en voorbeelden te over.

   Van machtstrijd naar strijdmacht en loslaten van je survival kitje is een grote stap!

   Dank voor je commentaar Maarten! Ik ben benieuwd of je nog andere blogs heb t kunnen lezen hier?

   Vgr, Frans

 2. Martine April 14, 2015 11:27 am  Reply

  Frans,

  De vraag die bij mij al speelt sinds ik afgestudeerd ben (en eigenlijk ook al daarvoor). Mijn professor keek mij nogal raar aan toen ik vroeg of ik bij bedrijven ook toegang had tot wetenschappelijke databases. Toen dit niet zo bleek te zijn (of in ieder geval geen standaard is) ben ik me hoe langer, hoe meer gaan afvragen waar iedereen in bedrijven nu eigenlijk mee bezig is. Hoe worden gegronde beslissingen gemaakt zonder gedegen vooronderzoek? Geen links naar theorie en evidence based studies, geen behoefte om te lezen, geen behoefte om tijd te investeren in het begrijpen van de kennis die voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Misschien niet geheel te wijten aan de bedrijven, wellicht ook een rol vanuit de academische wereld om hier een brug in te slaan, en een juiste vertaalbrug te maken naar de bedrijfswereld. Maar ook bedrijven moeten hun cultuur en houding hierio aanpassen, meer open zijn, en minder geven om vriendjespolitiek, targets en politieke spellen. Misschien moeten mensen die dit soort vragen hebben (waaronder ik en jij) hier wel wat mee gaan doen. Of misschien doen we dat al door deze vragen te stellen…

  • Frans van der Reep April 14, 2015 11:39 am  Reply

   Tja, voor mij lijkt het wel alsof die tijd van nadenken in bedrijven nog korter aan het worden is. Als je dan ziet dat in de net opgestelde wetenschapsagenda het woord wijsheid neit voorkomt , het woord creatief een keer en het woord bedrijven >60 keer vrees ik dat we hier ook nog niet van af zijn. Intellectuelen tussen macht en wetenschap…. ook dat is een oud thema. Frans

Leave a Reply