Hoe ‘2.0’ ben jij echt?

 

Hoe ‘2.0’ ben jij echt?

Fressen oder Moral, zullen we elkaars zakken gaan vullen?

We hebben nu wel genoeg gelezen dat je uit je comfort zone moet stappen om echt te veranderen. Dat er nu een tijd ontstaat waarin we sharen, transparant naar elkaar zijn, stoppen met elkaar de tent uit te vechten. Leiderschap tonen en verantwoordelijkheid nemen, en alleen maar goede dingen doen voor the planet. Dat weten we nu wel.

Nu het zomer is en je wellicht iets meer tijd hebt daarover na te denken, mijn vraag: doe je dat ook?

Vraag. Waarom zien we steeds meer tribes ontstaan, gesloten clubjes die goed voor elkaar zorgen, elkaars reputatie bevorderen, met elkaar sharen en wat minder met hen die je er niet bij wilt hebben, en die de rest van de wereld strategisch negeren?

Zo maar wat waarnemingen. Waarom neemt Frankwatching nooit een bijdrage van Emerce over en omgekeerd?

Waarom zal NRC geen bijdrage van de Telegraaf versterken? Is dat niet bevorderlijk voor de lezer? Heeft die geen behoefte aan een 360 outlook op een bepaald onderwerp, in plaats van copy paste artikelen met een andere kopregel.  

Waarom heeft iedere instelling voor Hoger onderwijs zijn eigen ICT gedoe, student-volgsystemen , financiële administraties en zo, terwijl die toch allemaal het zelfde moeten kunnen? Waarom krijgen dokters  nu mee dat ze ‘het geheim van de smid’ niet moeten verklappen als  ze op seminars spreken, omdat het ziekenhuis dan  concurrentiepositie verspeelt?  Waarom werken ministeries, daar werken civil servants, niet samen?

Waarom ontstaat er geen samenwerking tussen ondernemingen daar waar het voordeel daarvan zo duidelijk is? Waarom regelen ICT ondernemingen niet gezamenlijk een hack-veilig internet?  Zit onze behoefte aan persoonlijke identiteit dan echt zo in de weg?

Langzamerhand zie ik de beweging ontstaan dat juist diegene die transparantie propageren,  juist zelf niet transparant zijn.  Kraslotgedrag.

Hoe ‘2.0’durf jij te zijn?

Wie het kanaal heeft heeft de macht zei ik hier eerder.  Zullen we  Nederland nu eens echt met zijn allen leuker gaan maken en elkaars zakken gaan vullen?

Ik denk dat hier de komende 3 jaar om gaat. Kiezen we voor Fressen of voor Moral?  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder egocentrisch worden, zonder dat de markt ons in een positie drukt dat we toch weer voor fressen gaan. ‘Delen’ maakt meer mensen gelukkiger. Vermenigvuldigen is dan een logisch gevolg.

We hebben nu een historische kans iets heel moois te maken van onze wereld. We hebben de kans al onze talenten in te zetten en daarin gezien en erkend te worden. Het wordt tijd dat we daar niet alleen over schrijven maar het ook doen. Survival of the Kindest.

Met zijn allen dus.

1 Comment

  1. Theo Tromp December 16, 2013 6:04 am  Reply

    De samenleving zie ik als de natuur. Is de natuur in balans dan leeft een veelheid aan soorten samen in een systeem en heeft iedere soort bestaansrecht bijvoorbeeld in een regenwoud. Als de natuur uit belans is gebracht (in een monocultuur bijvoorbeeld) dan ontstaan ziekten, problemen. Ik denk dat grote, dominante organisaties de samenleving uit balans brengen en de oorzaak zijn van problemen in de samenleving.

Leave a Reply