Open jij je wereld nou echt met sociale media?

Open jij je wereld nou echt met sociale media?

gobeyond duits

Het recente onderzoek naar ‘de zwarte kant van sociale media’ geeft ook weer aan, hoe je er ook over denkt, dat aan sociale media vele kanten zitten. Voor mij aanleiding nog eens een ander aspect bij je neer te leggen, iets wat wellicht zelfs tot wat meer zelfkennis leidt.

Internet brengt de wereld naar je toe. Via skype kun je zo maar gratis met iedereen communiceren. Je smartphone geeft je toegang tot heel veel informatie die jij wilt of nodig hebt, waar en wanneer je meer wilt. Dat zijn de zegeningen van de digitale wereld en die worden ook goed begrepen en gebruikt.

Tegelijkertijd is er een zwarte kant van sociale media. Maken sociale media je lui? Maken ze je dom? Of creeren ze nieuwe mogelijkheden? Creëert  de tomtom ruimte of ontneemt die ruimte?

Natuurlijk is er, als altijd, voor beide gezichtspunten iets te zeggen en zijn alle twee waar. Aan de ene kant kun je met je smartphone heel veel dingen te weten komen die je anders niet zou weten. En, in business termen, via internet en webshops ‘the cost of sales’ verlagen en nieuwe business modellen toepassen waardoor allerlei leuke nieuwe bedrijven ontstaan. Je kunt ook gemakkelijker nieuwe mensen tegenkomen: >20% van de nieuwe relaties start via dating sites.

Maar sociale media maken het ook mogelijk in feite voortdurend in je eigen sociale bubbel te blijven waar je ook bent. Te blijven praten met de zelfde vriendengroep waar je thuis ook mee praat en ook de zelfde sites te bekijken die je thuis ook al bekeek. Als je je smartphone zo gebruikt dan open je je wereld niet met sociale media. Het lijkt aan de buitenkant wel allemaal heel dynamisch en open. Maar eigenlijk sluit je je af en neem je thuis mee op reis.

Mobiele data gebruiken om je eigen, vertrouwde wereld  niet te hoeven verlaten. Bring your own home. En wat levert dat je nou echt op? De ‘digital native als echte conservatief’. Heb je er zo wel eens naar gekeken?

Wat doe jij?  Sta je echt open voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen of neem je via je smartphone ‘thuis’ mee op reis?

Leave a Reply