2013: Vind de kunstenaar in je.

2013: Vind de kunstenaar in je.

Laat liefde en recht je leven leiden. maar laat liefde de eerste zijn.

Hier mijn wens voor jou voor 2013. Vind de kunstenaar in je.

Via creativiteit ontwikkel je de kunstenaar, en de weg naar nieuwe kennis en inzicht in jezelf. Heel belangrijk voor ondernemerschap.

Waarom? Hier de redenen waarom ik dat vind.

Door met kunst bezig te zijn en met je handen en hart te werken leer je “anders te kijken”, leer je ook mensen en voorwerpen op verschillende manieren vanuit verscheidene standpunten te zien en te begrijpen. Deze vaardigheid is belangrijk. Als je namelijk alleen maar vanuit  je eigen standpunt kunt zien kun je eigenlijk niet communiceren, je zit dan in je eigen tunnel, en zul je bijvoorbeeld als ondernemer of collega waarschijnlijk niet erg succesvol zijn. Een goede ondernemer kan in de huid van een ander kruipen. Kan luisteren. Kan onder andere daarom een goed aanbod doen aan de klant. Om werkelijk te kunnen verstaan is ‘ver-staan’ belangrijk: anders gaan staan waardoor je een nieuw en rijk gezichtspunt inneemt. En waardoor uitwisseling en communicatie ontstaat.

Door zelf creatief bezig te zijn en actief een ‘kunst’ te beoefenen, leer je, neem als bijvoorbeeld boetseren, veel duidelijker en sneller te besluiten wat je eigenlijk wilt maken. Als je geen beslissing over de vorm van die homp klei neemt kom je nergens. Dan blijft de klei een homp. Ook hier ligt een parallel met ondernemerschap. Weet wat je wilt en neem een besluit. Of in business talk: verbindt visie, passie, ondernemerschap en uitvoerend vermogen.

Herken je het? Verbind hoofd, hart en hand.

Je zult ontdekken dat je allerlei mooie mogelijkheden ziet maar dat je ambachtelijk tekort schiet. Je wilt wel maar je kunt het domweg niet. Voor ondernemen is alleen creativiteit niet genoeg. Bij mooi piano leren spelen horen ook het oefenen van toonladders. Het kan nooit kwaad dat weer eens even te voelen. Alleen toonladders werkt natuurlijk ook niet maar je hebt ze wel nodig. Oefen dus de toonladder van het beeld denken. Zorg dus als ondernemer dat je ook een jaarrekening snapt, kunt boekhouden en de ARBO wet kent.

De vierde en laatste reden waarom creativiteit ondernemerschap naar een hoger plan tilt is dat je in een creatieve activiteit vooral je zelf ontmoet: wat wil ik, wat kan ik, wat vind ik mooi…. ? Dat is belangrijk want de ontmoeting met de ander begint namelijk bij de ontmoeting met je zelf. Als je ontmoeting met je zelf niet op orde hebt kun je verbinding met de ander niet leggen. Dat blijft dan oppervlakkig gemompel. Als je bijvoorbeeld heel erg veel “moet” kun je niet ont-moeten. Dat geldt voor bedrijven maar ook voor jou en mij. Jouw competentie om jezelf te ont-moeten, niet onbelangrijk in een co-creërende netwerkorganisatie, is essentieel in iedere vorm van samenwerking, welke rol je daarin ook hebt en is een essentiële eigenschap voor ondernemers.

Kunst en beeld nodigt je uit jezelf te ontmoeten. Want het gaat om jouw mening , jouw gevoel, jouw interpretatie, de vorm die jij wilt boetseren. Allemaal beslissingen die jij neemt.

Herken je dit een beetje? Begint het al te lijken op een business plan dat jij als ondernemer binnenkort gaat schrijven…?

Ik wens je ook in 2013 veel ondernemende scheppingsvreugde! Op naar een creatieve economy…

Leave a Reply