De Marketing agenda in de internet tijd. Deel 1: Why your company

De Marketing agenda in de internet tijd.

deel 1: ‘Why’ your company?

Internet verandert heel veel. Niet alleen in het bedrijfsleven, in de politiek  maar ook in het persoonlijk leven van mensen.  Op dit moment bijvoorbeeld in Nederland start een groot deel van nieuwe romantische relaties  via internet.

Internet heeft heel veel invloed op bedrijven. Dat gaat  zowel over de as van richten , van inrichten als van verrichten.  Richten gaat over bedrijfsstrategie: wie wil je zijn en hoe communiceer je dat naar de markt. Hoe identificeer  en bereik je je doelgroepen, hoe wil je met hen interacteren? Hoe vind je je goede marktboodschap, hoe verspreid je en meet je de effectiviteit er van?

Inrichten: hoe richt je je operations in en organiseer je je op een optimale manier op control excellence , operational en communicational excellence? Hoe zorg je ervoor dat de klant niet het gevoel heeft dat hij of zij opgesloten wordt in de ingewikkeldheid van jouw bedrijf? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf aanvoelt als een klein bedrijf? Hoe ga je nieuwe technologieën rond marketing, en klantinteractie inzetten? Hoe ga je innoveren richting customer centric orientatie en branded solutions.

Verrichten: hoe zorg je ervoor dat je ‘de dingen ’goed doet. Dat klanten krijgen wat ze bestellen. Dat klachten goed worden gehoord en afgehandeld. Dat je blijft voldoen aan alle formele vereisen en klanten ook altijd een rekening krijgen voor wat ze wel besteld en ontvangen hebben?

Eigenlijk komen met de komst van internet alle bedrijfskundige en ondernemingsvragen opnieuw bij u langs en zult u opnieuw een antwoord moeten geven vanuit de mogelijkheden van nu. Met de mogelijkheden van e-Business, sociale media, tracking&tracing, big data, RFID tagging en alle snelle manieren om in feite zonder noemenswaardige kosten te communiceren.

Dat is een enorme uitdaging. En daarmee ook een grote marketing uitdaging! Dan stelt zich al gauw de vraag waar te beginnen en hoe voorkom je dat je verzuipt als bedrijf in de nieuwe mogelijkheden?

Het allereerste dat je je als onderneming moet realiseren hoe kort tijd je krijgt van de klant om je boodschap te communiceren via internet. U moet dan denken aan pakweg 7 seconden. Meer tijud krijgt u niet. Dat betekent zowel iets voor richten, inrichten als verrichten.  Het betekent vooral focus, snappen dat je een kans krijgt en dus heel goed snapt en waar je echte meerwaarde ligt.

Zaken doen in het internet tijdperk begint met merkenbekendheid (brand value), immers wie niet gezien is is weg. Als u niet gezien wordt bent u sowieso weg met hoeveel eerlijke integriteit u ook handelt. Dat is een vrij hardhandig proces.  Internet gaat over visibilty. So does branding.  Branding marketing power. Dit moet als eerste op uw agenda staan. Omdat in de digitale tijd de markt de neiging heeft tot ‘winner takes all’ is het sowieso zaak in uw brand een element van een winnersimago op te nemen. Mensen kopen namelijk niet graag bij een loser.

In de internettijd wordt branding steeds belangrijker. Merkentrouw, als dit nog bestaat trouwens, vraagt namelijk wel dat uw bedrijf  een ‘merk’ is.

Stap een is het creëren van brand value. Welke print wilt u maken in het voorhoofd van de klant? Wilt u een “Starbucks” zijn of een IKEA of een Luis Vuitton? Wilt u een Harrods zijn? Bent een u ‘spannende, avontuurlijke’  onderneming in het C2B segment of een ‘betrouwbare’ in het B2B segment? Welke brand past bij u? Wat kunt u geloofwaardig communiceren?

De brand value  is de drager van uw marktaandeel en een heldere brand is voorwaarde voor succes. Natuurlijk bestond deze uitdaging ook al voordat internet er was maar branding is wel belangrijker geworden. Zonder heldere en helder gecommuniceerde brand sterft u in schoonheid.

Als u weet wat u wilt is vervolgens de vraag aan u hou deze boodschap gaat communiceren. Via de tv, de krant of via de nieuwe media? Gaat u viral? Dat laatste alleen maar doen als het bij uw brand value past. Banken en verzekeraars zouden dat niet moeten willen. Het past niet bij degelijkheid. Misschien is facebook niet altijd een goed idee.

U zult sowieso nieuwe skills moeten opbouwen wanneer de wereld van internet marketing betreedt. Web design bijvoorbeeld, op basis van cognitief ergonomische principes, Search Engin Optimization, het gebruik van social media en wanneer welke, maar ook het tempo van aanpassing in het bedrijf moet omhoog:  In de internetwereld veranderen zaken beduidend sneller.

Stap 2 is kiezen van een heldere strategie die ook past bij de brand value. Het richten, het kiezen van een strategie voor de onderneming,  vraagt dat u heel goed nadenkt over welke waarde u heeft  voor de klant. Wat is uw core excellence? Wat is wat u wilt dat de klant van uw bedrijf onthoudt? Wat is het waarom de klant voor u kiest. Welke oplossing heeft u voor de problemen van uw klant, dat is het enige wat uw klanten interesseert En is het ook iets dat u operationeel goed kunt? Een business die bij u past?

Hoe doet u dat? Hoe komt u daar achter? Ik zou zeggen, ga het de klant vooral vragen. Doe marktonderzoek, breng uw kansen in kaart, kijk waar uw sterkten liggen en kies. En doe dit niet eenmalig. Maar ontwikkel een permanente markt en klantmonitor en ga in dialoog. Daar houden klanten van want ze willen serieus genomen worden en ze willen concreet merken dat u iets doet met hun feedback. Wees daarin eerlijk en integer. De net promotor score is zo’n instrument. Bij ZARA, een van oorsprong Spaans modemerk bepaalt de klant het assortiment via een slim logistiek systeem waarbij ZARA in feite branding en sales verbindt en grote delen van traditionele marketing planning overslaat.

Private investors kijken  bij hun financiering  eigenlijk naar drie zaken. Snapt de ondernemer wat hij wil, zie ik het hem doen en deze business opschaalbaar, liggen er groeikansen. Eigenlijk komt het marketing antwoord uit het antwoord op deze drie vragen, zij het dat internet die vragen nog belangrijker heeft gemaakt.

Als u met focus deze vragen agendeert en er consistent mee aan het werk gaat bent u al een heel eind om de eerste branding en marketing uitdaging  aan te gaan.

In mijn volgende columns verder. Dan ga ik het hebben over business logica, tools en nog vele andere zaken  in the internet tijd en welke implicaties ze op Marketing (zullen) hebben.. Veel succes!!

———————————————————————–

de serie:

wat vooraf ging:

Marketing in de internettijd. Deel 1. Why your company

Marketing in de internettijd. Deel 2. Dancing with the Stars

De marketing agenda in de internet tijd. Deel 3: De markt heeft weinig tijd en wacht niet.

De marketing agenda in de internet tijd.Deel 4: Welkom to the risk society. Nieuwe digitale realiteit, nieuwe risico’s

De marketing in de internet tijd. deel 5. Marketing organisatie. Wie zit bij u aan het stuur?

De marketing in de internettijd. Deel 6. De strainer

De marketing in de internettijd. Deel 7. De company reference grid: you never walk alone

De Marketing in de internettijd deel 8. Innovatie in het digitale tijdperk

 

Deze blog verscheen eerder in  de Russische Marketer’s Digest,

http://www.fransvanderreep.com/wp-content/uploads/2012/11/MD_Column-1_FvdR.pdf

 

 

Leave a Reply