4 Mei 2012

4 Mei  2012

Om het verleden los te laten, moet je bereid zijn te vergeven – Louise L. Hay

 

Vandaag was er dodenherdenking. En weer was er gekrakeel over. Iets wat toch absoluut niet past bij de gelegenheid.

Waarom mogen we onze vijanden van weleer niet vergeven? Waarom leren we niet van het verleden en laten het los?  Zo lang je niet vergeeft houden je vijanden van weleer grip op je. En kun je eigenlijk niet verder.

Vergeven betekent niet dat je oorlogsdaden goedpraat. Of de Holocaust bagatelliseert. als  volslagen en eenmalige Kwaad.  Dat is iets heel anders. Vergeven betekent dat je je eigen gevoel en wat je voelt en waarom je dat voelt weer besluit zelf te bepalen en niet laat bepalen. Dat je je weer de controle over je eigen leven toe eigent. Het is een wilsbesluit.

Het ‘conflict creates comfort’ is zo destructief. Het ‘ik ben bijzonder’ als levensbasis maakt uiteindelijk zo eenzaam.

Ik zou willen dat we met zijn allen op 4 mei het Kwaad kunnen herdenken, vergeven en loslaten en  op 5 mei het Goede mogen eren en vieren.

Leave a Reply