Creeren of Reageren? (2007)

Creeren of Reageren?

De ontstellende hoeveelheid informatie en contactmogelijkheden op internet stelt ons voor de keuze wie we willen zijn en volgens welke waarden we willen leven.  Waar Internet 1.0 nog vooral gezien kon worden als een grote database met Google als markt-hit, gaat in het semantic web sociale interactie een grote rol spelen. Internet heeft het in zich om ons zowel creatiever als reactiever te maken. In beide rollen heeft het web de rol van ‘organisator’ van collectieve kennis. Internet stimuleert de reactieve ‘werk- en levensbeheerder’ in ons. De werk- en levensbeheerder legt graag alle informatie vast, wil niets verliezen, niets missen. Internet biedt de mogelijkheid tot reageren en dat gebeurt dan ook volop. In deze reactieve gedragsmodus leef je van ‘buiten’ naar ‘binnen’

Voor bedrijven is dit de wereld van best practices en mentaal ordenen, waarin je vanuit ervaringen uit het verleden met behulp van de wetenschap de toekomst zo optimaal  mogelijk tegemoet probeert te treden.

Internet stimuleert aan de andere kant ook de creatieve kant. Het wordt gemakkelijker anderen te vinden om samen je droom te verwezenlijken. Dit is de wereld van van ‘binnen’ naar ‘buiten’ leven, communities bouwen en samen iets moois maken.

Vandaar dat deze tijd ook een tijd van kiezen is; voor jou persoonlijk en voor jou als professional.

Gaat je voor reageren of creëren? Wat je ook kiest, ik wens u daarin veel succes!

Don’t wait for your life. Shape it!

 

——————

bron:

What You See Is What You Get, uit ‘Search Digital World’, Rotterdam 2006

1 Comment

  1. Riva February 16, 2012 12:46 am  Reply

    Ik wil u complimenteren met uw column “creeren of reageren”. Beknopt en doeltreffend.

    Vriendelijke groet,
    Riva

Leave a Reply