De hypotheekrente aftrek (2011)

De hypotheekrente aftrek

 

Natuurlijk gaat de beperking van de hypotheekrente aftrek er komen in 2012. Al was het alleen maar vanwege het gelijktrekken van het fiscale regime in de verschillende Europese EU landen. En vanwege de psychologie, om ons Nederlandse burgers er van te overtuigen en ons concreet te laten voelen hoe groot de problemen zijn in Europa zodat we goed snappen welke enorme verantwoordelijkheid Mark Rutte c.s. hebben.

Natuurlijk heeft de politiek er vaak belang bij een probleem als heel groot te presenteren. Navenant stijgt het prestige van de baan. De moeilijkheid is dat als je consistent een ideologie als basis van je beleid neemt, hoe fact-free ook,  die ideologie wel reëel wordt in zijn consequenties. De toeneming van de armoede, van de werkloosheid etc is geen ideologie. Die is echt.

Enfin, wat zou de regering nu kunnen doen in het dossier hypotheekrente-aftrek in plaats van ons te blijven vertellen dat dit niet gaat gebeuren en hoe ingewikkeld dat alles is. Wat zijn eenvoudige maatregelen die vandaag genomen kunnen worden. Ik noem er een aantal. En dan niet die maatregelen om het huurwaardeforfait bij eerder aflossen te verlagen. Die is al genoemd.

  1. Breng de hypothecaire  rente aftrek onder in een lagere belastingschijf. Trek dus niet af in de 52% schijf maar maximaal in de 42% schijf. Bij onvoldoende effect kan de schijf nog verder verlaagd worden.
  2. Breng het aantal jaren dat je deze hypotheekrente mag aftrekken terug van 30 jaar nu naar 15 jaar.
  3. Implementeer actie 1 en 2 tegelijkertijd onder de compenserende maatregel dat alle onroerend goed bezit ondergebracht wordt in box 1. Dan kunt u ook de rente van uw vakantiehuisje weer aftrekken. Dat helpt weer voor de huizenmarkt en om een meerderheid in het parlement te krijgen

Ik hoef u deze maatregelen niet toe te lichten. Ze spreken voor zich.

Tot slot. Als u als huizenbezitter niet tegen al die onzekerheid kunt? Ga dan huren….

 

 

1 Comment

  1. harrold May 10, 2013 1:38 pm  Reply

    Erg interessante kijk!

Leave a Reply