Kwaliteitsmedia, letten jullie even op? (2010)

Kwaliteitsmedia, letten jullie even op?

 

Het goede nieuws voor de kwaliteits media is dat de meeste lezers hen nog als primaire nieuwsbron beschouwen. Alleen de ‘hoog opgeleiden’ lijken webmedia te kiezen boven kranten en Tv zo bleek uit onderzoek.

Toch valt het me meer en meer op dat ik in de wetenschappelijke katernen , verdiepingen etc toch vaak zaken lees die ik in ieder geval al lang weet. En dat er een enorme hang is naar meningen van mensen die bekend en beroemd zijn, die als het ware gecertificeerd zijn door de samenleving, terwijl de echte, ijverige onderzoeker die werkelijk weet waar hij het over heeft node gemist wordt.

Kijk eens naar de ingezonden brieven in de kwaliteitskranten. Daar zie je vaak naar aanleiding van een verhaal iemand het echte verhaal inbrengen. Met meer kleur, nuance en inhoud. Fout van de redactie dus. Verkeerde bron gebruikt. Het zou toch in de huidige tijd die persoon vooraf aan publicatie op te sporen en te laten meelezen?

Ik denk dat zelfs FD en NRC daar niet mee weg komen op den duur. … Dit type fouten als gevolg van besparen op research. Allemaal
begrijpelijk maar op den duur fataal omdat je je waarde en vervolgens je ‘brand’ verspeelt.

Zo maar een paar voorbeelden uit de actualiteit die ik allang had willen lezen omdat ze denk ik belangrijk zijn. Wist u dat de Chinese
overheid de eigen bevolking heeft opgeroepen goud te kopen? En realiseert u zich wat impliceert voor de rol in de wereld die China zichzelf toedenkt en hoe we naar de toekomstige rol van China moeten kijken vanuit dit gegeven?

Wist u dat de gelduitgifte van De Nederlandsche Bank  factoren hoger ligt dan een paar jaar geleden en wel op een niveau dat niet vol te houden is en op termijn tot een oncontroleerbare geldontwaarding zou kunnen leiden?

Wist u dat banken, DNB voorop enorm knijpen in de informatiestroom?  Al die vragen is wel een antwoord op te krijgen maar je moet wel even drukken.

Wist u dat Iran consequent de Shiíeten in Irak aanspreekt als Shiíeten, en niet als Irakezen, met het vermoedelijke doel hen los te
spelen van de Soennieten, vanuit de ambitie alsnog het groot Shiítische rij te vestigen? Allemaal zaken die het nieuws duiden.

Waarom lees ik nergens wie Wilders’ New York speech heeft geschreven?  Als ik mijn bronnen mag geloven zou dat een
aardig kijkje in de echte formatieverhoudingen geven en dus relevant om op te schrijven.

Wat ik wel ok vind? Het Technisch Weekblad bijvoorbeeld. Informatief, to-the-point en met een opgewekte toon. Een business idee? Maak een selectie van het Technisch Weekblad en hun pendant voor scheikunde, natuurkunde en andere kundes als inlegvel  in de weekend edities. Dat lijkt me wel wat. Een junior redacteur regelt dat fluitend in 2 uur per week en de business deal is zo gemaakt.

Kwaliteitsmedia, let op uw zaak. U heeft een belangrijke democratische taak te vervullen. Het lijkt wel alsof u steeds meer, ondanks
alle web-geweld,  de ’accreditering’ van de nieuwsfeiten doet. Dat schept verantwoordelijkheid.  Ik hoop dat u dat blijft doen.  Laat u zich niet inhalen. Een teaparty is wel genoeg.

Ik mag toch hopen dat de krant wegblijft uit het ritme van de private equity funds. Als dat echt de toekomst is, en de krant komt helemaal in de klikjes cultuur terecht, hebben we denk ik een serieus probleem. Ernstig beschouw ik dat uit betaalsites blijkt dat de lezer eigenlijk geen geld over heeft voor nieuws. Hij blijkt doorgaans niet te willen betalen.  Alleen de echt groten, the Economist
bijvoorbeeld, heeft een positie hierin. Die hebben gelukkig het Endemoliseren van de krant niet nodig. Dat impliceert dat ik niet alleen een beroep  doe op de krant maar ook op u,  lezer: blijf betalen voor serieus nieuws. Houd die krant. Het alternatief is niet aantrekkelijk en het voorkomen van google rules the world is in ieder geval mij wel geld waard, ook al schrijft die krant soms dingen waar ik het niet mee eens ben.

Ik vind dat journalistiek ook gedreven wordt door idealen. En ik weet dat vele journalisten er nog steeds zo inzitten. Een goed artikel
heeft ook een artistieke component.  En ik ben er heel zeker van dat een democratie voor het goede functionerentegenspel van die mede door idealen en artisticiteit  gedreven media nodig heeft.  Thomas van Aquino zei het al: het grote gelijk verliest het altijd van het kleine gelijk. Kies dus voor het grote gelijk en behoud de kwaliteitsmedia.

Ik zou de Rijksoverheid de ernstige raad geven geld uit te trekken voor goede onderzoeksjournalistiek.
Heel hard nodig.

 

 

 

 

Leave a Reply